Het IJssellandschap - Foto's van Wicher Naberman

Het IJssellandschap - Foto's van Wicher Naberman
Essays
Het IJssellandschap
Een voortdurend wisselend landschap vol tegenstellingen met de rivier en de dijk als beeldbepalende elementen.

Een landschap met een grafisch karakter en een picturaal karakter. Op één dag in het voorjaar verandert het tekenachtige landschap abrupt in een schilderachtig landschap.

Lees meer...
 
Etty Hillesum en het IJssellandschap

Etty Hillesum is bekend geworden door de dagboeken en brieven die ze schreef in de jaren 1941-1943. Veel beschouwingen zijn er nadien over de geschriften van Etty Hillesum verschenen. Veel is er geschreven over het geestelijk erfgoed dat het denken van Etty bepaald heeft. Weinig is er geschreven over de invloed van de materiële wereld op haar levenshouding, haar denken en haar manier van schrijven. In dit essay gaat Wicher Naberman in op de invloed van die materiële wereld.

Lees meer...
 
Een stralend, wijd en helder landschap

Openingstoespraak door Denise de Costa bij de tentoonstelling van Wicher Naberman "Etty Hillesum en het IJssellandschap" in het Etty Hillesum Centrum te Deventer

Je zou bijna naar de winter gaan verlangen, als je de foto's van Wicher Naberman ziet. Je krijgt zin om op een koude winterdag met een dikke jas aan naar buiten te gaan en een lange wandeling langs de IJssel te maken. Tenminste, zo verging het mij, toen Wicher mij voor het eerst de foto's liet zien, op een warme zomerdag in Den Bosch. Voor een Indisch meisje dat ik ook een beetje ben, is dat nogal een bijzondere gewaarwording. Ik houd ervan als de zon hoog en fel aan de hemel staat, als de lucht wolkeloos blauw is, als de bomen vol loof zijn. Ik voel mij toch het meest senang bij tropische temperaturen.

Lees meer...
 
IJssel als spiegel van de ziel
Artikel in de Stentor van 4 september 2004 door Sandra Bos, n.a.v. de tentoonstelling "Etty Hillesum en het IJssellandschap"
Lees meer...
 


 
© 2023 Het IJssellandschap - Foto's van Wicher Naberman